NLP ve uygulaması

NLP (nöro-linguistik programlama), psikoterapi, gestalt psikolojisi, psikanaliz, dilbilim ve hipnoz unsurlarını birleştiren benzersiz bir tekniktir. Bu teknik, insanlara kendi duygusal durumlarını anlamayı, çevreyi daha geniş bir yelpazede algılamayı, başkalarını dikkatlice dinlemeyi, onları anlamayı, motivasyon bulmayı, kendini geliştirmeyi, etkili iletişim kurmayı ve hayatın çeşitli alanlarında daha yüksek başarılar elde etmeyi öğretir. NLP'nin geniş olanakları, onu birçok mesleğe uygulamayı mümkün kılar. Örneğin:

- Eğitim;

- Yönetim ve idarecilik;

- Hitabet sanatı;

- Zaman yönetimi;

- Psikoterapi;

- Satış;

- Oyunculuk;

- Hukuk;

- Yazarlık ve gazetecilik vb.

 

Birçok alanda olduğu gibi koçlukta da NLP yaygın olarak kullanılmaktadır. Seanslar sırasında koç, çeşitli teknikler kullanarak danışana birçok konuda yardımcı olabilir. NLP, önemli değişiklikler yaratmak için yeni fırsatlar yaratarak hayatımızın aşağıdaki alanlarında önemli ölçüde olumlu bir etkiye sahiptir:

 

- Anksiyete ve stres - Koçluk, stres ve kaygı ile başa çıkmak için etkili bir yöntemdir. Böylece psişeye baskı yapan düşüncelerin imajını belirler ve bilinçaltı imajlar ortaya çıktıktan sonra onlarla savaşır.

 

- Sağlık ve esenlik – NLP'nin temelini oluşturan önemli fikirlerden biri, zihin ve bedenin birlik içinde olduğunu göstermektir. Belirli tekniklerin uygulanması ile kişi zihinsel ve fiziksel enerjisinde gelişme gözlemler. Böyle bir değişiklik, hayata karşı tutumunu değiştirerek ruhsal ve fiziksel rahatlık ile sonuçlanır.

 

- Korkular ve fobiler – NLP'nin fobiler ve korkularla başa çıkmak için harika bir araç olduğu bilinmektedir. Kaygıda olduğu gibi, teknik, irrasyonel bir korku üretildiğinde ortaya çıkan düşünce sürecini değiştirmeye yardımcı olur. Böylece dün bir insan için korkutucu olan şeyler, süreçlere karşı tutumu değiştiği için "korku değerini" kaybeder.

 

- İlişkiler – iletişim temelinde kurulur. Sorun, insanların duygularını ifade edemediğinde, rahatsızlıklarını veya mutluluklarını gösteremediklerinde ortaya çıkar. Yukarıda belirtildiği gibi, NLP duyguları anlamaya, insanları anlamaya, empatiyi güçlendirmeye ve iletişimi geliştirmeye yardımcı olur. Kişisel, aile veya sosyal yaşam olsun. NLP tekniklerine sahip kişiler daha güçlü ilişkiler kurabilirler.

 

- Güven – insanlar korkularını ve ruhsal sınırlamalarını aşmak için genellikle NLP kurslarına yönelirler. NLP yöntemleri eski klişeleri ve alışkanlıkları kırar ve yeni olasılıklar açar. Bu yöntemler çeşitli korkuları ortadan kaldırır, özgüveni artırır, kişinin daha kararlı ve ilkeli olmasına yardımcı olur.

 

- İş teknolojisi, insanları anlama, uygun şekilde iletişim kurma ve etkileşimde bulunma alışkanlığını aşılar. Bu tür alışkanlıkların edinilmesi, ortaklar, çalışanlar veya yönetim ile doğru ve etkili müzakereler yapılmasına yardımcı olur.

 

"ICE Academia" uluslararasi sertifikalı koçlarının eğitimiyle NLP'nin sırlarına hakim olabilir, bu tekniği hayatınıza uygulayabilir, daha başarılı ve daha mutlu olabilirsiniz.

Loading