Güçlü İlişki Evi, Dr. John Gottman tarafından tanıtılan ve geliştirilen temel bir teoridir. Temel olarak güçlü bir ilişkinin bir ev gibi olduğunu söyler. Çiftlerin güçlü bir bağ kurmasına yardımcı olan, ağırlık taşıyan sütunlar ve zemin içerir. Güçlü İlişki Evi adı verilen bu yapı, çok sayıda çifte, uzun süreli mutlu ve sağlıklı ilişkilere sahip olmaları için ihtiyaç duydukları temelleri sağlamıştır. Bu evin duvarlarını güven ve bağlılık oluşturmakta ve bu duvarlar diğer  blokların bir arada kalabilmesini sağlamaktadır. Buna göre, güçlü ve sağlıklı bir  ilişkide taraflar birbirlerine güvenir ve birbirlerine bağlı kalmaya söz verirler (The  Gottman Institute, 2020a).

Gottman Güçlü İlişki Evi, çiftlerin evliliklerini yönetmelerine ve problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu yetenekler, çiftlerin ilişkilerinde daha uyumlu olmalarını sağlarken aynı zamanda duygusal istikrar ve huzurlu bir yaşam elde etmelerine yardımcı olur.

Güçlü İlişki Evi Teorisi Ne Kadar Etkili?
Güçlü İlişki Evi  teorisi, onlarca yıllık çalışma sonucunda geliştirildi. Gottman, 40 yıllık kariyeri boyunca 3.000'den fazla çiftle yüzlerce ampirik araştırma yürütmüştür. Gottman, meslektaşı Robert Levenson ile birlikte, çiftlerin etkileşim biçiminin, evliliklerin boşanmayla mı yoksa başarıyla mi sonuçlanacağını belirlediğini keşfetti.

Her çiftin farklı anlaşmazlıkları ve kötü karşılaşmaları olmasına rağmen, Gottman, çiftlerin çatışmalarla nasıl başa çıktıklarını ve sergiledikleri duyguların sonunda evliliklerinin başarısını ve ömrünü etkileyeceğini keşfetti.
1994 yılında Dr. John Gottman ve eşi klinik psikolog Dr. Julie Schwartz Gottman ile çalışmalarının bir sonucu olarak Güçlü İlişki evi (Sound Relationship House (SRH)) teorisini ve müdahalelerini geliştirmeye başlamışlardır. Güçlü İlişki Evi Gottman çift terapisinin literatüre en büyük katkılarından biri olarak söz edilebilir. Başarılı bir ilişkide olması gereken 7 katlı bir yapıdan söz etmiştir. Bu katların her bir ilişkinin belirli bir yönünü temsil etmektedir.  Gottman Enstitüsü’nün bu temel teorisi, çiftlere sağlıklı ve güvenli bir ilişkiye sahip olmak için ihtiyaç duydukları araçları sağlar. 

Güçlü İlişki Evi  Teorisi, yedi seviye ve iki sütun üzerine inşa edilmiştir. Evi ayakta tutan iki sütun Güven ve Bağlılıktır. Dr. John Gottman, “Evliliği Çalıştırmanın Yedi İlkesi” adlı kitabında Güçlü İlişki Evi’nin  her seviyesi veya katıyla bağlantılı yedi ilkeyi paylaşıyor. Bu yedi kat veya seviye:

•    Aşk Haritaları Oluşturun
•    Sevgi ve Hayranlığı Paylaşın
•    Uzaklaşmak Yerine Doğru Dönün
•    Olumlu Perspektif
•    Çatışmayı Yönet
•    Hayat Hayallerini Gerçekleştir
•    Paylaşılan Anlam Yarat

Evliliğinizde Güçlü İlişki Evi Teorisini Uygulamanın Yolları
Bu teoriyi günlük evliliğinize uygulamak için, prensiplerinin her birini daha derine inmek faydalıdır. Güçlü İlişki Evi’nin iki duvarı ile başlayalım: “Güven ve Bağlılık.”
Güven, eşinizin sizin için en iyi çıkarlara sahip olduğunu ve size fayda sağlayacak şekilde hareket ettiğini hissettiğiniz zamandır. Güven, partnerinizin sizin istek ve ihtiyaçlarınızı en az kendisininki kadar önemsediğini kabul etmektir. Basitçe, “eşim arkamda ve her zaman benim yanımda” inancıdır.
İlişkinizde, bu beş yöntemi kullanarak güveninizi tesis etmek önemlidir:

•    İlişkinizin güvenilirliğini en büyük endişeniz haline getirin.
•    Partnerinizin refahını artırmak için çaba gösterin.
•    Güvenin zamanla ve küçük, olumlu olaylarda kurulduğunu kabul edin.
•    Olumsuz karşılaştırmalardan kaçınılmalıdır.
•    Eşinizin kusurlarına odaklanmanızı en aza indirirken, eşinizin mükemmel niteliklerini vurgulayan bir düşünce ve eylem kalıbı oluşturun.

Bağlılık ise, ilişkilerinin ömür boyu sürecek bir yolculuk olduğunu kabul etmek (ve buna göre hareket etmek) ve daha iyi ve daha kötü için bir arada kalmaktır. Çiftler bağlıysa, birbirlerinin hatalarını veya olumsuz niteliklerini büyütmek yerine ilişkileri üzerinde çalışmaya odaklanırlar. Ayrıca, olumsuz karşılaştırmalar yaparak kızgınlık beslemekten kaçınmalarına da yardımcı olur. Taahhüt duvarı şunları içerir:
•    Partnerinin olumlu niteliklerine değer vermek,
•    Kişinin bu kişiyle sahip olduklarına karşı bir şükran tutumu geliştirmesi,
•    Ve onu gerçek veya hayali başkalarıyla olumlu bir şekilde karşılaştırmak.

Şimdi Güçlü İlişki Evi  teorisi 'nin yedi katı, daha belirgin hale geldiği yer. İşte bu katların anlamını ilişkinize uygulayabileceğiniz yollar.
1. Birbirinizin İç Dünyasını Tanıyın (Aşk Haritaları Oluşturun)
Bir çift olarak, birbirinize kim olduğunuza dair bir yol haritası verebilmelisiniz: sizi neyin mutlu, öfkeli, üzgün, endişeli ve aradaki her şeyi yapan şey. Bu, Güçlü İlişki Evi Teorisi'nin birinci katını oluşturur: çiftler birbirlerinin iç psikolojik dünyalarını tanımalıdır.

Partnerinizin çevresine göz kulak olun. Bunlar, endişelerini, gerilimlerini, sevinçlerini ve hayallerini içerir. Aşk haritaları oluştururken, her büküm ve dönüş, eşinizi daha fazla tanımak için bir şanstır. Bu sadece soru sormaktan daha fazlasıdır, sürekli değişen ruh halleri, duyguları ve tercihleriyle ilginizi çeker. Kendinizi birbirinizle tanıştırmak ve hedeflerinize ulaşmak için yönler oluşturmaktır.

2. Partnerinizin Amigo Kızı Olun (Sevgi ve Hayranlığı Paylaşın)
İlişkiler çoğunlukla kolay başlar. Romantizme ve sonsuza kadar mutlu bir evliliğe dönüşen cazibe, samimiyetle başlar. Ancak çiftler evlenip bu romantik dönem sona erdiğinde, ilişkileri üzerinde çalışmak zorunda oldukları gerçeğiyle karşı karşıya kalacaklardır.

Bu zemin, çiftlerin gerçekte ne oldukları için takdir edilmelerini sağlayan temeli oluşturur. Sadece eş ve eş olarak değil, birey olarak da birbirlerine hayranlık ve saygı göstermeyi öğrenmelidirler. Eşinizin evliliğinizdeki kusurlarına bakmak yerine, doğru yaptıklarına odaklanın ve bunun için ona iltifat edin. Bu, şükran, sıcaklık, sevgi ve saygı kültürünü besler.

3. Partnerinizin Duygusal Tekliflerini Kabul Edin (Uzaklaşmak Yerine Dönün)
Bu kat, eşinizin ihtiyaçlarını tanımaktan ve bunlar üzerinde çalışabilmekten bahseder. Partneriniz ister ilgi, ister şefkat, ister rahatlık arıyor olsun, diğeri buna uygun şekilde hareket etmelidir ve bunun tersi de geçerlidir. Bu aşamada, duygusal bağlantı tekliflerini kabul etmeyi öğrenmek ve diğer kişiyi hayal kırıklığına uğratmamak önemlidir. Yakınlık, gece sohbeti veya basit bir sarılma şeklinde olsun, bu, partnerinizin enerji veren ve büyük bir mutluluk kaynağı olduğunuzu belirlemenize yardımcı olur.

Ne zaman stresli bir durumda olduğunuzu hissetseniz, uzaklaşmak yerine partnerinize yönelmeniz önemlidir ve karşılığında partneriniz bu teklifi kabul eden kişi olmalıdır. Bir ilişkide, en ufak günlük olaylar bile birbirinize yönelmek için fırsatlardır. Örneğin, eşiniz işte kötü bir gün geçirdiyse, daha kötü geçirseniz bile onu rahatlatmak ve dinlemek önemlidir. Birbirinizin arkasını kolladığınızı belirlemek ve onların güvenli sığınakları olduklarını bilmelerini sağlamak çok önemlidir.

4. Partnerinizin Sizi Etkilemesine İzin Verin (Olumlu Perspektif)
Çiftler her zaman birbirlerini olumlu bir ışıkta algılamalıdır. Bu şekilde birbirlerini daha iyi yönde etkilemesine izin verebilirler. Bu, partnerinizi günlük hayatınızın önemli bir parçası olarak görmeniz ve onların görüş ve tercihlerinin önemli olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda, olayları farklı görseniz bile, onun bakış açısının dinlemeniz ve düşünmeniz için önemli olduğunu kabul etmektir.

Birbirlerine olumlu bir bakış açısıyla bakabilmek için çiftler, partnerlerinin kişisel başarısızlıklarından ziyade, koşulların bir sonucu olarak ortaya çıkan hatalarını görmelidir. Bu, bir evlilikte arkadaşlığın temelini oluşturmaya yardımcı olur. Arkadaşlığınız sağlam olduğunda, birbirinizi güvenebileceğiniz değerli takım oyuncuları olarak göreceksiniz.

5. Değişimle Başa Çıkırken Partnerinizi Anlayın (Çatışmayı Yönetin)
Kişiler arası anlaşmazlık doğaldır ve işlevsel olarak yararlı bileşenler içerir. Onları çözmeden önce çatışmaları nasıl yöneteceğinizi bilmek önemlidir. Bu zemin, çiftlere partnerlerini nasıl daha iyi seveceklerini ve anlayacaklarını, değişimle nasıl başa çıkacaklarını ve anlaşmazlıklara ve yanlış anlamalara rağmen romantizmimizi nasıl yenileyeceklerini teşvik eder.

Evlilikte çatışmalardan kaçınılamaz. Bu yüzden çiftler onları nasıl yöneteceklerini bulabilmelidir. İşte evliliğinizdeki çatışmalarla uğraşırken yapabileceğiniz üç adımlı bir yöntem:
1.    Birbirinizin duygularını düşünmeye başlayın. Partnerinizin bir çatışmaya nasıl tepki verdiğini gözlemleyin.
2.    İletişim her zaman önemlidir. Çiftler, sorunları hakkında birbirleriyle açıkça konuşmalıdır.
3.    Bir kişi bir kavga sırasında bunalırsa, soğukkanlılığını korumayı öğrenmelidir.

6. Partnerinizin Yaşam Hedeflerini Teşvik Edin (Hayat Hayallerini Gerçekleştirin)
Partneriniz, hayattaki en büyük hayalinizin ne olduğunu bilmeli ve onu yargılanma korkusu olmadan onunla paylaşabilmelisiniz. Evliliğinizde bunu erken yaşta bilmek ve kabul etmek, bir insanı bir birey olarak mutlu ve eksiksiz hissettiren şeylerden biri olduğu için çok önemlidir. Bir partner olarak, ikiniz için, aileniz için veya kendiniz için olsun, hayattaki daha iyi yarınızın isteklerini destekleyebilmeli ve teşvik edebilmelisiniz.
Çoğu zaman, erken evlenen bireyler, evlilik, annelik veya babalık olduğu için bir kenara atılan hayatlarının hayallerini gerçekleştirmeyi hala uzun süre isterler. Ancak, birbirlerinin yaşam hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak stratejiler bulmak için çok geç değil. Her bireyin hayattaki hayalleri ve istekleri hakkında dürüstçe konuşmasına izin veren bir ortam yaratın. Bu yolda ilerlemek ve bu hayalleri hayatınızın etrafında birlikte kurmak önemlidir. Bazı çiftler hayallerini yüzeyde farklı görebilirler, ancak daha derine indiğinizde bu hayallerin benzerlikleri ve ortak bir amacı olabileceğini anlayacaksınız.

7. Birlikte Romantik Ritüeller İnşa Edin (Paylaşılan Anlam Yaratın)
Gottman'ın Güçlü İlişki Evi içindeki son ve en üst kat, ritüeller, hikayeler, roller ve çiftler olarak hedefler aracılığıyla ortak anlam yaratmayı öneriyor. Bu, ilişkinizde birbirinizle paylaştığınız ortak bir amaç oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Böylece çiftler birbirlerine karşı daha verici, saygılı ve sabırlı olabilirler. Bu seviyenin amacı, aşağıdaki gibi şeyleri tartışarak ortak anlam yaratmaktır:
•    Bağlantı ritüelleri (resmi ve gayri resmi)
•    Paylaşılan hedefler
•    Birbirlerinin yaşam rolleri için destek sağlamak
•    Ev, para, seks ve birlikte/ayrı zaman gibi temel semboller hakkında aynı fikirde olmak.
Birinizin romantik filmler için deli olduğunu varsayalım, onunla paylaşabileceğiniz bir ritüel yaratmanız önemlidir. Her Cuma romantik film buluşmalarına gitmek gibi. Sadece ikinizle paylaşabileceğiniz bu şeylere sahip olmak, ilişkinize ayrıcalık katar ve birbirinizle bir şeyler yaparken daha rahat olmanızı sağlar. Aynı şey ortak hedefleri, rolleri ve sembolleri paylaşmak için de geçerlidir.

Güçlü İlişki Eve Teorisi, çiftlerin evliliklerini yönetmelerine ve problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Tüm bu zeminler ve duvarlar, çiftlerin birbirleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine, daha güçlü bir bağ kurmalarına ve daha derin ve ödüllendirici bir ilişkiye sahip olmalarına yardımcı olur.

Gottman'ın teorileri ve ilkelerini kullanarak hazırlanmış ilişki koçlarımız ve eğitimlerimiz, sizin gibi çiftlerin ilişki hedeflerini daha iyi belirlemelerine ve kalıcı bir evlilik kurmalarına yardımcı olmaktan mutluluk duyar. Nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için İLIŞKI KOÇLUĞU BAKÜ, Azerbacan ilişki koçu, iletişim koçu (iceacademia.com) okuyun veya bizimle iletişime geçin.
 

Loading